Съветът за сигурност на ООН прие днес с единодушие резолюция, предвиждаща засилване на борбата срещу финансирането на тероризма. Резолюцията беше внесена от Франция. Това е първи подобен документ на ООН, специално посветен на този въпрос, предаде Франс прес.

Въпросът вече е бил повдиган в други документи на ООН, но в различен аспект, припомня агенцията. Целта на приетата днес резолюция е да обедини всички елементи в един документ и да засили международното сътрудничество, подчертаха френски дипломатически източници.

Приета в съответствие с чл.7 от Устава на ООН, което й придава "задължителна юридическа сила," резолюцията изисква от страните членки да синхронизират националното си законодателство, в което да инкриминират и предвидят санкции за всеки, който използва или има намерение да използва, "пряко или непряко", финансови средства за терористична дейност.

Документът изисква от страните членки също "да идентифицират най-уязвимите икономически сектори във финансирането на тероризма" и да създадат специализирани разузнавателни звена за проследяване на финансовите мрежи на терористите.

Освен това резолюцията призовава към действие срещу анонимните парични преводи и за развитие на средства за контрол на плащанията по телефона, използването на пари в брой или криптовалути.