Експерти на ООН пристигнаха в Саудитска Арабия, за да разследват нападението срещу най-голямата петролна рафинерия в страната. Преди дни Риад призова международен екип да участва в разследването.

Рияд и Вашингтон обвиняват Иран, че стои зад атаката. Техеран отрича. Основание за обвиненията дават останките от безпилотните самолети, които са иранско производство.

Официално отговорност поеха йеменските бунтовници хуси, които получават оръжия от ислямската република. Американският президент не изключи военен удар срещу Иран. Държавният секретар Майк Помпео е в региона, за да търси обща позиция срещу ислямската република.

Американският държавен секретар Майк Помпео осъди атаката срещу рафинерията и я определи като „акт на война".  

Помпео е уверил престолонаследника Мохамед бин Салман, че Съединените щати подкрепят правото на Саудитска Арабия да се защитава и че поведението на Иран няма да бъде търпяно.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, че до 48 часа ще обяви нови санкции срещу Техеран, който Вашингтон и Риад подозират за участие в атаката.

„Има много възможности.  Има както ултимативни опции, така и не толкова крайни възможности. Ще видим. Ние сме в много силна позиция. В много силна позиция”, заяви Тръмп в отговор на въпроса дали се готви военен удар срещу Иран.

Заради изострянето на конфликта е възможно иранският президент да не участва в годишната среща на световните лидери по време на генералната асамблеята на ООН.

„Трябва незабавно да спрем всеки вид ескалиране на напрежението и да създадем условия, които да попречат на по-голяма конфронтация в Залива, както виждате от непосредственото въздействие върху петролните пазари. Ако сте стигне до такъв сблъсък, ще има пагубни последици за региона, а и за света”, категоричен е генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Иран отхвърля обвиненията. Заради изострянето на конфликта е възможно иранският президент да отмени участието си в годишната среща на световните лидери на Генералната асамблея на ООН.