ООН предупреди хуманитарната помощ за Венецуела да не бъде политизирана, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. 

"Хуманитарните действия трябва да бъдат независими от политическите, военните или други цели", призова говорителят на световната организация Стефан Дюжарик. Той подчерта, че "когато наблюдаваме сегашната задънена улица, все по-ясно, че са необходими сериозни политически преговори между страните (във Венецуела), за да бъде намерено решение, което да доведе до траен мир за венецуелския народ".

ООН отправи този апел, след като Съединените щати изпратиха храни и лекарства на границата на Венецуела с Колумбия по искане на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, когото признаха за изпълняващ длъжността президент на страната. 

Не е ясно обаче как хуманитарната помощ ще влезе във Венецуела при възраженията на президента Николас Мадуро. Социалистическото правителство на Мадуро отрича във Венецуела да има хуманитарна криза, като хвърля вината за икономическите проблеми върху санкциите.

Южноамериканската страна има проблеми с глад и предотвратими болести. Тази година е прогнозирана хиперинфлация от 10 милиона процента.