ООН изрази силно безпокойство от нови бойни действия в Източна Украйна. Изявлението идва, след като Върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в София, че нови колони от руски войници и танкове са навлезли в Източна Украйна.

От ООН предвиждат няколко варианта за развитие на конфликта - възобновяването на бойните действия, превръщането на кризата в замразен конфликт, който ще поддържа статуквото в Югоизточна Украйна, или конфликт с ниска интензивност на боеве.

В региона продължава да се влошава хуманитарната обстановка. „Очаква се с настъпването на зимата да нарасне броят на вътрешно разселените лица. Ако се възобновяват пълномащабните боеве, този брой ще нараства в геометрична прогресия”, каза помощник-генералният секретар на ООН Йенс Тойберг-Франдзен в доклада си пред Съвета за сигурност.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че е необходим по-голям международен натиск върху Русия, за да спазва Минските договорености, предаде „Ройтерс”. Пауър обвини Москва, че „говори за мир, продължавайки да подклажда войната”.

По думите на американския дипломат Русия е активизирала прехвърлянето на военна сила и техника в Украйна. „Вместо да изтегли военните си сили от територията на Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите, Русия изпраща все повече военни сили и техника през границата”, заяви Пауъл.

„По наша информация, руската система за противовъздушна отбрана е работела редом до един от конвоите на сепаратистите в Донецк. Досега Русия не е доставяла на сепаратистите подобна техника. Това означава, че именно руските войски са охранявали конвоите на сепаратистите”, добави Пауъл.

Посланикът на САЩ в ООН заяви също, че Вашингтон е готов да отмени въведените срещу Русия санкции, ако бойните действия в Украйна престанат и границата между двете страни бъде затворена. Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Александър Панкин окачестви твърденията за прехвърляне на руски войски в Украйна като „пропагандни фалшификати”. Изказването си в Съвета за сигурност той започна с призива: „да не превръщаме заседанието във фарс и гола истерия”.

„Сега в западните столици и по линия на НАТО отново се правят гръмогласни изявления за „виртуални” придвижвания на бронетанкови колони и войски от руска територия. Но реални факти и потвърждения за това никой не представя. Затова всякакви такива разговори са напразни. Това е обикновен пропаганден фалшификат”, заяви Панкин.