Около 3500 души, главно жени и деца, са държани като роби в Ирак от джихадисти от "Ислямска държава", съобщи днес ООН, цитирана от Ройтерс.

Екстремистката групировка, която контролира обширни части от съседна Сирия, извършва масови злодеяния, които "в някои случаи стигат до военни престъпления, престъпления срещу човечеството, а вероятно и до геноцид", се казва в доклад на Мисията на ООН за помощ на Ирак и на Бюрото за човешките права към ООН. В доклада се констатира, че сега 3500 души са държани в робство от "Ислямска държава".

Робите са предимно жени и деца, най-вече от общността на язидите, но някои от тях са и от други етнически и религиозни малцинства, се посочва в доклада, представен в Женева.

В документа се изнасят данни за екзекуции чрез обезглавявания, разстрели, заравяне с булдозери, изгаряне на живи хора и хвърлянето им от горните етажи на сгради. ООН има информация за убийства на деца войници и проверени данни, че между 800 и 900 деца в Мосул са били отвлечени за военно и религиозно обучение.

"Дори и най-ужасяващите данни за броя на жертвите не могат да дадат точно отражение на страданията, на които са подложени цивилни хора в Ирак", каза Върховният комисар на ООН за човешките права, йорданският принц Заид Раад ал Хусейн в декларация при представянето на доклада.

В него се отбелязва, че между началото на 2014 г. и 31 октомври м.г. в Ирак са загинали 18 802 цивилни и още 36 245 са били ранени в сраженията между иракските правителствени сили и джихадистите от "Ислямска държава".