Разследващите на ООН по правата на човека заявиха, че са установили системен расизъм срещу чернокожите в полицейската и съдебната система на САЩ и подчертаха необходимостта от спешна реформа.

В доклад след посещението си в Съединените щати те посочват "дълбоко вкоренения системен расизъм срещу хората от африкански произход в Съединените щати".

В продължение на 12 дни през април и май екипът посети пет центъра за задържане и проведе срещи с жертви, граждански групи, представители на съдебната система, полицейски профсъюзи и официални лица в Атланта, Чикаго, Лос Анджелис, Минеаполис, Ню Йорк и Вашингтон.

"Чухме десетки сърцераздирателни свидетелства за това как жертвите не получават правосъдие или обезщетение", каза следователката Трейси Киси, цитирана от БГНЕС.

"Това е системен проблем, който изисква системен отговор. Всички заинтересовани страни, включително полицейските управления и полицейските профсъюзи, трябва да обединят усилията си за борба с преобладаващата безнаказаност", допълни тя.

Екипът от независими експерти беше създаден през 2021 г. - година след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от бял американски полицай - за да разследва полицейското насилие по света, подхранвано от расизъм.

Проучванията показват, че вероятността афроамериканците в Съединените щати да бъдат убити от полицията е три пъти по-голяма, отколкото при белите, а вероятността да бъдат лишени от свобода е 4,5 пъти по-голяма, казват експертите. От над 1000 случая на убийства, извършени от полицаи всяка година, само един процент водят до повдигане на обвинения на служителите.

Те отхвърлиха теорията за "лошата ябълка", с която се обясняват убийствата и злоупотребите от страна на полицията.

Вместо това "има сериозни доказателства, които сочат, че неправомерното поведение на някои отделни полицейски служители е част от по-широк и заплашителен модел", заяви следователят Хуан Мендес.

Нагласите в американската полиция и система на наказателното правосъдие отразяват нагласите в американското общество", каза той и добави, че има "остра нужда от цялостна реформа".

В доклада са отправени общо 30 препоръки към администрацията на САЩ и 18 000 полицейски агенции в страната.

Наред с други неща, в него се казва, че въоръжените полицаи не трябва повече да бъдат първите лица, които реагират по подразбиране в ситуации като психични кризи, бездомност, контрол на движението и училищна дисциплина.

В него също така се подчертава системният расизъм, с който се сблъскват чернокожите полицаи, и се осъжда "ужасяващото свръхпредставяне на хората от африкански произход в системата на наказателното правосъдие".

Той изрази дълбока загриженост относно случаите на осъждане на чернокожи деца на доживотен затвор и широко разпространеното използване на карцер.