Пациентите с онкологични заболявания са по-слабо защитени от здравите хора след първата доза от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер/Бионтех", съобщи ДПА.

Изследване на биомедицинския изследователски център на института "Франсис Крик" в Лондон и на Кингс колидж в Лондон сочи, че три седмици след първата доза от ваксината нивата на антитела са 39 на сто при пациентите със злокачествени образувания на органи и 13 процента при пациентите със злокачествени заболявания на кръвта.

При хората без онкозаболявания нивата на антитела достигат 97 на сто три седмици след първата доза от ваксината срещу COVID-19.

Когато втората доза се приема три седмици след първата, антителата при пациентите с онкозаболявания на органи скачат до 95 на сто. При хората, които чакат по-дълго за втора доза, не се наблюдава подобряване в защитата.

Пет седмици след първата доза, антителата са 43 на сто при пациентите с рак на органи, 8 на сто при пациенти със злокачествени заболявания на кръвта и 100 процента при хора без рак.

"Тези данни за отговора на ваксината при онкологично болните сочи, че период от дванадесет седмици между двете дози на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" може да остави много онкоболни уязвими на сериозно протичане на COVID-19", казват изследователите.

Британските здрави власти поставят втората доза от ваксините до 12 седмици след първата. Д-р Шееба Иршад от изследователския екип призова за спешна промяна на ваксинационната стратегия за уязвимите групи.

Изследването е проведено сред 205 души и все още не е преминало независим преглед, но е първо по рода си, казват учените.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!