„Омикрон“ усложнява пътуванията в Европа. Заради новия вариант от днес всички, които влизат във Великобритания, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Преди дни подобна мярка въведе и Швейцария.

Единствените държави в Европейския съюз, които към момента също изискват отрицателен резултат на влизане за всички, включително и за ваксинираните, са Кипър и Португалия.

В Португалия обаче тестът може да е и антигенен, направен до 48 часа преди пътуването.

Според Световната здравна организация до края на седмицата всеки десети европеец ще е изкарал COVID-19. Според първоначалните данни „Омикрон“ е по-заразен от „Делта“.

„Към този момент са потвърдени 432 случая на „Омикрон“ в 21 държави в Европа. Но най-добрият начин на действие, докато чакаме повече информация за този вариант, е да се борим с „Делта“, заяви Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа.

Случай от Испания буди тревога за разпространението на вируса по време на празниците. Близо 70 медици от една и съща болница в Малага са дали положителни резултати след коледно парти. Всички те са били ваксинирани и са се изолирали без симптоми.