Ясен е съперникът на Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори в САЩ през ноември, след като Бърни Сандърс се отказа от надпреварата.

Срещу сегашния държавен глава в директна битка ще се изправи Джо Байдън.

След силно представяне в Айова и победи с над 25% преднина в Ню Хемпшир и Невада Сандърс изглеждаше вероятният кандидат на демократите. Джо Байдън обаче спечели Южна Каролина и след това цялата демократическа партия се обедини около неговата кандидатура и последваха само победи  в двата „супер вторника“ – до момент, в който математиката на партийните делегати стана невъзможна за Бърни Сандърс.

„Бих искал да имам по-добри новини, но мисля, че знаете истината – ние сме около 300 делегати зад вицепрезидента Байдън и пътят към победата е практически невъзможен. И въпреки че печелим идеологическата битка и подкрепата на толкова много млади и работещи хора в тази страна, аз прецених, че битката за номинацията на демократите няма да е успешна. Затова днес обявявам, че прекратявам своята кампания“, обяви в сряда Сандърс.

Идеологическата битка сега се пренася между щабовете на Сандърс и Байдън. Бившият вицепрезидент има нужда да получи пълна подкрепа от привържениците на Сандърс – нещо, което не се случи през 2016 г. с Хилари Клинтън. Много от поддръжниците на Сандърс не гласуваха за нея. Сенаторът ще се опита да убеди Байдън да приеме някои от неговите по-либерални позиции в замяна на пълна подкрепа през ноември.

„Ако това стане, то тогава ентусиазмът ще бъде по-силен сред привържениците - по-либералните, по-левичарски настроените. Също така в голяма степен мобилизацията зависи от това как кризата с COVID-19 ще се развие тук в Съединените щати и доколко президентската администрация, както и местните власти, ще успеят да контролират броя на заболелите. Ако те успеят да се справят успешно, това дава невероятно предимство на президента“, коментира проф. Иван Иванов, политолог и преподавател в университета в Синсинати.

Коронавирусът е голямата въпросителна и ще изтласка на преден план въпроса със здравната реформа – традиционно силен коз за демократите.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 178 134 27 651 371 287 2 746 094
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 178 134 27 651 371 287
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer