Протестите и арестите в Москва продължиха цяла нощ. Стотици демонстранти се събраха на Манежния площад в руската столица в подкрепа на братята опозиционери Алексей и Олег Навални. Двамата бяха осъдени вчера за присвояване на средства.

По неофициална информация задържаните вече са около 250 души. Стигна се до сблъсъци между специалните части за борба с безредиците ОМОН и демонстрантите в подкрепа на Навални, които според полицията са били около 1500 души, а според организаторите – поне десет пъти повече.

Алексей получи условна присъда от 3 и половина години затвор, а брат му Олег - ефективна присъда от 3 години и половина по спорното дело за присвояване на средства от две компании.

Часове по-късно Алексей Навални наруши домашния си арест, за да се присъедини към демонстрацията в подкрепа на него и брат му и призова властта в страната да бъде унищожена.

„Тази власт не заслужава да съществува и трябва да бъде унищожена. Призовавам всички да превземат улиците, докато не бъде свалена властта, която измъчва невинни хора”, заяви основният опозиционер на руската власт.

Държавният департамент на САЩ заяви, че присъдата срещу двамата опозиционери е „притеснително развитие с цел да накаже и спре политическия активизъм”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!