Щетите по паметника в памет на 15 български туристи на брега на Охридското езеро вече са възстановени.

Вандали повредиха монумента, издигнат през септември заради инцидента с кораба "Илинден" преди 11 години.

Вандалите бяха съборили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. При крушението се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира "Свети Наум". Корабът "Илинден" потъна на 200 м от брега.

Посегателството е част от засилващата се антибългарска кампания в Северна Македония и се случва на фона на мащабни протести в редица градове.

И днес лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ събра свои симпатизанти пред сградата на правителството и неколкократно използва език на омразата към страната ни.

Мицкоски призова българските политици да дойдат в Скопие и да се извинят на македонците, за "всичко, което са им направили".

„Излезте, братя и сестри, и й помогнете на Македония! Имам информация, че този уикенд Македония ще бъде разпарчетосана в София и ще се преговаря за бъдещето на нашата идентичност! Да не позволяваме и от утре внимателно да я блокираме Македония всеки изминал ден! Да не позволяваме тези хора да ни продадат вярата, нацията, и кожата! Те отдавна са продали своя ген на дявола“, заяви Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ. 

В петък българското МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид:

„Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо. Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност“.

Снимка: БГНЕС

Няколко часа по-късно и македонското външно министерство категорично осъди вандалския акт с оскверняване на паметника в Охрид.

"Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли", съобщиха от МВнР в Скопие.

Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че "този паметник ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи" на 5 септември.