Паметник на брега на Охридското езеро беше открит точно 11 години, след като 15 български туристи загубиха живота си при потъването на кораба “Илинден”.

Стилизирана капка, в която са преплетени 15 метални рози, от днес ще напомня за трагичния инцидент във водите на езерото в Северна Македония. Част от стихотворението от стихосбирката „Замиращи звуци“ на Димчо Дебелянов е изписано върху плоча до паметника:

“... Внезапно кипнала, замря
на радост светлата вълна
и между нас се разпростря
ненарушима тишина.“

Паметникът е проектиран от архитект Никола Сметановски и е изработен от българския майстор Пламен Петров.

През септември 2009 г. Раде Буджакоски е командир на войсковата част, която охранява Охридското езеро. След подаване на сигнал за инцидент с кораба, на който се намира групата български туристи, той повежда подчинените си в акция, която спасява десетки човешки животи.

Днес в знак на признателност Българската държава в лицето на генералния консул на страната ни в Битоля - Димитър Иванов, връчи указ на командир Буджакоски за получаване на българско гражданство.

На церемонията присъстваха десетки официални лица и местни жители, свидетели на трагичните събития от преди 11 години, които поднесоха цветя и венци в памет на загиналите наши сънародници.

По време на инцидента на 5 септември 2009 г. се удавиха 15 български туристи. Плавателният съд превозваше над 50 туристи от България към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на април 2012 г. Апелативният съд в град Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в езерото кораб "Илинден".

Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и е преценил, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Бранко Баич беше признат за виновен за неспазване на закона за корабоплаването.