Руски охранител „разкраси“ безценно произведение на изкуството, пишат световните медии. Той решил да нарисува очички с химикалка на картина, на която фигурите нямат лица.

По време на посещението си в центъра Йелцин в Екатериненбург през декември двама туристи забелязали малки кръгли очички, нарисувани с химикалка, върху картината „Три фигури“ на Анна Лепорская. Авангардното произведение на изкуството представлява три фигури в абстрактен стил без лица.

Въпросният охранител единствен пазел безценната творба. След установяване на „разкрасяването“ той бил уволнен и срещу него е започнало криминално разследване.

Мотивите на мъжа все още не са ясни, но се предполага, че е изпаднал в „момент на лудост“. Мъжът може да получи сериозна глоба за деянието си, както и три месеца затвор.

Картината „Три фигури“ била дадена назаем на музея. Сега предстои реставрацията ѝ, което може да струва 250 000 рубли. При проверка от специалисти било установено, че химикалката е пробила най-горния слой боя.

Лепорская е съветски артист, като е най-известна за дизайните на сгради, изложби и с рисуването си. Нейни творби могат да бъдат открити в много от големите музеи в страната.