Учени реставратори са установили, че емблематичната картина на Едвард Мунк „Писък“ се поврежда от дишането на посетителите в музея, в който е изложена, пише „Индипендънт“. Те призовават тя да бъде защитена и преместена.

Известното произведение на изкуството беше изследвано с помощта на рентгенови лъчи. Реставраторите установили, че Мунк използвал мръсен примес на кадмиева жълта боя, която е изключително податлива на ниски нива на влажност – такива като от човешки дъх.

Частите от картината, за които е използван този жълт цвят – залезът, езерото и части от лицето на крещящия човек са значително избледнели, като в някои случаи боята дори се бели и пада.

Кадмиевите жълти бои са били изключително популярни и са използвани и от други известни художници като Винсент Ван Гог и Анри Матис.

Проучването на реставраторите установило, че изборът на Мунк да използва нестандартни по химически състав пигменти „поставя огромно изпитание пред екипите за реставрация и консервация“, тъй като тези бои претърпяват сериозна химическа трансформация с времето.