Айфеловата кула се появи в полето край Верона. Тя е дело на италианския художник Дарио Гамбарин, който я „нарисувал“ с трактор, пише Ройтерс.

Последната идея на италианския артист, който е рисувал по този начин на земята и бившите президенти на САЩ Барак Обама и Доналд Тръмп, както и папа Франциск, е вдъхновена от предстоящите Олимпийски игри в Париж.

Творбата, нарисувана с плуг, теглен от трактор, е с площ 20 000 кв. м и е създадена на парцел с пшенично стърнище.

Летните олимпийски игри ще се проведат в Париж от 26 юли до 11 август. Това е 22-та лятна олимпиада, на която страната ни ще участва. 

България ще бъде представена в 16 спорта – художествена гимнастика, лека атлетика, бокс, борба, плуване, бадминтон, вдигане на тежести, гребане, джудо, спортна гимнастика, спортна стрелба, кану-каяк, модерен петобой, тенис на корт, фехтовка и таекуондо.

Айфеловата кула носи името на инженер Густав Айфел, чиято фирма я проектира и изгражда. Наричана от парижани „Желязната дама“, кулата е построена между 1887 и 1889 г. като входна арка на Световното изложение и първоначално е критикувана за своя дизайн от водещи френски художници и интелектуалци, но с времето се превръща в глобална културна емблема на Франция и една от най-разпознаваемите конструкции в света.

 

Айфеловата кула е най-посещаваната забележителност с входна такса в света. Тя е висока 324 м, приблизително колкото 81-етажна сграда, и е най-високата конструкция в Париж. Основата ѝ е квадратна, с дължина на страната 125 м.

След добавянето на предавателна антена на върха на кулата през 1957 г. тя изпреварва „Крайслер Билдинг“ със 17 м. Без отчитане на антената Айфеловата кула е втората по височина конструкция във Франция след виадукта „Мийо“.