Над хиляда къщи изгоряха в Калифорния само за денонощие, погълнати от най-големия пожар в Северна Калифорния в окръзите Лейк и Напа. Пламъците бушуват от събота. Площта на пожара вече е 20 хиляди хектара.

„Властите обявиха задължителна евакуация на местните жители заради многобройните райони на бедствие”, отбеляза в неделя Кей Ти Ел Ей (KTLA) Почти 20 хиляди души напуснаха домовете си.

Снимка: Reuters

Почти половината от град Мидълтаун практически е унищожен. Населението му е 1,3 хиляди души. „Оказахме се в огнен обръч”, разказа за телевизията 25-годишната студентка Мади Рос. „Едва ми стигне времето да си нахлузя обувките и да изляза от къщи. Хората бягаха, а цялото им имущество оставаше в огъня. Цялата главна улица е изгоряла”, разказа тя.

Пожарът, който започна през втората половина на съботния ден, мигновено се разрасна до рекорден за тази част на Калифорния размер. Въпреки усилията на хиляда пожарникари пожарът въобще не се поддаде на локализиране.

Снимка: Reuters

„За моите 30 години работа не съм виждал толкова бързо разпространяващ се огън”, заяви един от шефовете на противопожарната служба Скот Маклин.

В окръзите Лейк и Напа пристигат пожарникари от други райони на Калифорния. Мобилизирани са дори затворници, които се включват в борбата с огъня.