Светът днес гледа към Женева, където "на четири очи" ще се срещнат президентите на Съединените щати и Русия. Двете страни са предпазливи в очакванията. 

Това ще бъде първата лична среща между Владимир Путин и Джо Байдън като държавни глави на двете страни. 

Вила "Ла Гранж" на брега на Женевското езеро е неутралната зона, която ще стане арена на разговорите между двамата президенти. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Путин и Байдън ще пристигнат във вилата в 13 ч. местно време. Срещата на "четири очи" ще се проведе в библиотеката. Ще има разговори и в по-широк дипломатически формат, като се очаква диалогът да продължи 4-5 часа с кратки прекъсвания.

Срещата няма да е първата за Байдън и Путин. Двамата са се срещали в Москва през 2011 г., когато Байдън е вицепрезидент.

Тогава двете страни си сътрудничат по теми като контрола на оръжията, Афганистан и Иран, разказва бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол. Сега е скептичен за резултата.

Снимка: БГНЕС / EPA

"Има няколко теми, малко на брой, но важни, по които Съедините щати и Русия трябва да работят заедно. Най-важната са преговорите по контрола на оръжията и осигуряването на хуманитарна помощ за Сирия, например. Това е печелившо и за двете страни, и за света. Имаме и дълъг списък от теми, по които двете страни сме на различни позиции. Президентът Байдън трябва ясно да покаже на президента Путин, че не сме съгласни по тях", смята Майкъл Макфол.  

Сред темите ще бъдат и случаят Навални, опитите за хакерски намеси в американските избори, ситуациите в Беларус и Украйна.

Дни преди срещата руският президент определи отношенията между Москва и Вашингтон като достигнали най-ниското си ниво.

"Двустранните ни отношения деградираха до най-ниско ниво през последните години. Все още има въпроси, които се нуждаят от изясняване и определяне на позиции, така че въпросите, които са от взаимен интерес да бъдат решени ефективно и в полза както на Съединените щати, така и на Русия", посочи Владимир Путин.

Срещата е след участието на Байдън във форумите на Г-7, на НАТО и ЕС, на които отношенията с Русия бяха акцент.