Повече от 16 часа продължава борбата с огъня на ферибот в Йонийско море. Десетки българи, сред които и деца, са били на борда му. 8 души са в неизвестност. Останалите са евакуирани.

Рано сутринта близо до остров Корфу плавателният съд е обхванат от пламъци. На ферибота е имало 290 души. 130 от тях са българи. 11 пътници все още се издирват.

Спасителната операция продължава и в този момент.

На ферибота "Юрофери Олимпия" от Игуменица към Бриндизи пътуват и 36 тира на пловдивска транспортна фирма.

„Вчера вечерта в 1:40 ч. корабът тръгна от Игуменица и в 3:40 ни събудиха от спалните помещения, така дето се казва на пожар, и излязохме всички от помещенията и се оказа, че наистина има пожар. И благодарение на адекватната намеса на екипажа ни спасиха. Може би в порядъка от 30-40 мин успяха да ни организират, да ни качат в лодки и да ни пуснат в открито море.“, разказа шофьорът Румен Чолаков.

Първоначално четирима от българските шофьори са в неизвестност, но впоследствие се оказва, че трима от тях са спасени и на безопасно място. Четвъртият се оказва блокиран с друг турски шофьор на кораба. След няколкочасова операция двамата са спасени и вече са в безопасност.

Освен българи, на борда е имало румънски, турски, гръцки и италиански граждани - общо 239 пътници и още 51 души екипаж.

В спасителните операции участват противопожарни съдове, фрегата, пет хеликоптера, както и преминаващи наблизо кораби.

„Информацията, която имаме от капитана на ферибота е, че огънят е избухнал в един от трюмовете. Според данните, с които разполагаме - вероятно всичко е започнало от един от камионите. Това е първоначална информация и трябва да подробно да се разгледат фактите“, заяви Паул Киприану - говорител на „Grimaldi lines“.

Евакуираните пътници вече са на остров Корфу. По официални данни са 278, включително лице, което не е било в списъците.

От евакуираните няма сериозно пострадали, но 10 души са приети в болница заради затруднено дишане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!