Близо 130 българи са били на борда на горящия ферибот край бреговете на Гърция, съобщава кореспондентът на bTV Новините в южната ни съседка.

В момента един наш сънародник е блокиран в гаража на ферибота "Юрофери Олимпия", който се запали рано тази сутрин край гръцкия остров Корфу. „Държим постоянно връзка с него, телефонът му е включен, разговаряме. Тропат отстрани по кораба спасителите, за да установят къде точно е мястото“, обясни Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма.

Според последна информация от бреговата охрана в неизвестност остават 10 пътници на кораба, а двама са блокирани все още на борда, съобщава телевизия „Скай“.

Според други сведения в неизвестност са 14 души. Общият брой на пътуващите на кораба според списъка е бил 290 души – 231 пътници и 59 екипаж. 

Първоначално в някои медии се появиха информации, че двама българи са блокирани на кораба, но по-късно гръцкото издание „Прототема" уточни, че става въпрос за един българин и един турчин.

Информацията беше потвърдена за bTV от собственикът на транспортната фирма, за която работи нашият сънародник. На ферибота са пътували 36 тира на пловдивската транспортна компания. Останалите шофьори са невредими.

Собственикът на фирмата поддържа връзка по телефона с шофьора, който засега е добре, но е блокиран между двете огнища на пожара на плавателния съд.

Според гръцки медии спасителите дават инструкции на блокираните шофьори как да стигнат до палубата, откъдето да ги евакуира хеликоптер.

Фериботът „Юрофери Олимпия“ под италиански флаг, пътуващ по линията Игуменица в Гърция – Бриндизи в Италия, се запали тази сутрин около 4:30 ч. край Корфу, Западна Гърция. В ход е спасителна операция с участието на гръцката и италианската брегова охрана, противопожарни съдове, хеликоптери, гръцката фрегата „Идра“ и намиращи се наблизо кораби.

По последна информация на спасителните кораби до момента са качени 278 души, които вече пристигат в Корфу.

За трима леко пострадали пътници съобщава пред гръцката държавна телевизия ЕРТ директорът на болницата в Корфу Леонидас Рубатис. Един от членовете на екипажа е бил приет със затруднения в дишането, а още двама с леки наранявания, но състоянието и на тримата не буди тревога.

Болницата очаква да бъде докарано и бебе на два месеца, което ще бъде прието с превантивна цел.