След оспорвано гласуване, Анегрет Крамп-Каренбауер беше избрана за лидер на германския Християндемократически съюз. Тя ще наследи канцлера Ангела Меркел, която 18 години беше на поста.

Крамп-Каренбауер, генерален секретар на партията и бивш премиер на провинция Заарланд, е от близкия кръг на Меркел и се смяташе за фаворит за неин наследник.

Това обаче не стана лесно - победителката получи на балотаж 517 гласа от 999 възможни, докато конкурентът й - политическият ветеран Фридрих Мерц, беше подкрепен от 482-ма делегати.

За Мерц това е втора подобна загуба. В надпреварата за лидерския пост през 2002 година бе изместен от Меркел, а след това се оттегли от активния политически живот. Мерц бе подкрепян от икономическите среди в партията.

Третият кандидат бе сегашният здравен министър - 38-годишният Йенс Шпан - един от критиците на Меркел, но той отпадна още на първото гласуване.

56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер често е посочвана като архитект на успешни коалиции - качество, силно необходимо в днешните реалности на германската политика.

Конгресът на ХДС в Хамбург беше белязан от емоционалната последна реч на Желязната лейди на германската политика, която подчерта големите успехи, които е постигнала не сама, а с помощта на своите съпаритйци.

Като важни моменти от управлението си изтъкна реформата в армията, социалните придобивки за родителите, справянето с финансовата криза в Европа, както и бежанската криза, като подчерта споразумението с Турция.

Новият лидер на партията ще се готви и за битката за следващ канцлер на Германия след две години.
Преди това трябва да се докаже на изборите за Европейски парламент.