Гражданските протести в Казахстан се използват за дестабилизиране на страната от престъпници и терористи от ислямиски групировки. Това се посочва в официална позиция, разпространена от посолството на бившата съветска република у нас.

Сблъсъците в големите градове на страната взеха много жертви, като опозиционни активисти твърдят, че властта се опитва да смаже недоволството със сила и с помощта на войници от Русия.

В официалната позиция обаче се твърди, че в момента се вижда „въоръжена агресия от добре координирани терористични групи, обучени в чужбина“ и „сред нападателите има неслучайни лица, които имат опит от участие в боеве в „горещи точки“ на страната на радикални ислямистки групировки“.

„Според последните данни, от ръцете на екстремисти и терористи са загинали 18 служители на правоохранителните органи. Повече от 700 полицаи, военнослужещи и 1000 цивилни са ранени и хоспитализирани. Тези, които наричат екстремистите част от мирните демонстранти, нека знаят, че двама млади войници са били обезглавени, докато са коленичили“, заявява специалният представител на президента на Република Казахстан за международното сътрудничество Ержан Казъхан.

Снимка: Reuters

Признава се, че социалните искания във връзка с растящите цени на втечнения газ са справедливи и се твърди, че „мирните участници в протестите не са били подложени и не са подложени и към този момент на никакво преследване“.

От Нур Султан са категорични, че „миротворческите сили на Организацията на Договора за колективна сигурност ще стоят в Казахстан временно и ще напуснат страната след стабилизиране на ситуацията.

Руският президент Владимир Путин също обяви, че Казахстан е станал жертва на "агресия от страна на международния тероризъм".

"Тези банди въоръжени хора, явно притежаващи боен опит, са обучавани в центрове в чужбина", заяви Путин. Той предупреди, че Москва няма да търпи в постсъветското пространство "цветни революции".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!