Когато Нурсултан Назарбаев подаде оставка, той запази за себе си позицията глава на Съвета за безопасност. Това е позиция с изключителни властови ресурси и на която е подчинен дори президентът. Така се получи двувластие.

Това заяви докторът по политически науки проф. Татяна Дронзина по повод размириците в Казахстан.

„От една страна, имаме сегашния президент Касъм-Жомарт Токаев, който е интелектуалец, знае руски и китайски, но няма вътрешна подкрепа в страната и от другата страна е Назарбаев, който направи крачка навън, но не излезе от стаята на властта“, добави тя.

Проф. Дронзина и семейството ѝ са живеели четири години в Казахстан, а тя е гост-преподавател в университета в Алмати.

„В Западен Казахстан 90% от автотранспорта и 70% от домакинствата ползват газ. Преди увеличението цената на газа беше 50-60 казахстански тенгета. Като имате предвид , че курсът в момента е между 490-500 тенгета, той не е чак толкова скъп. Неговото шоково поскъпване обаче раздразни хората и може би това беше искрата, която запали натрупващото се недоволство. То се натрупа особено по време на COVID пандемията“, обясни тя.

Проф. Дронзина добави, че през 2020 г. инфлацията в Казахстан е била 7%, през 2021 г. е стигнала до 8,9%. А само през 2020 г., в сравнение с 2019 г., вътрешна задлъжнялост на населението е нараснала с 12,3%.

„В момента нито Москва, нито Токаев е на сметка да си разваля отношенията със Запада. Икономиката на Казахстан се крепи на 14 държави. Две от тях са Китай и Русия, останалите са западни. 370 млрд. евро са западните инвестиции в Казахстан. Мисля, че ако тези инвестиции не бъдат застрашени с нищо, Западът няма да вземе остро морално-осъдително решение по повод протестите“, смята тя.

Вижте повече във видеото.