Израел ще продължи войната с „Хамас“ до пълна победа и независимо дали разполага с международна подкрепа, или не. Това обявиха израелският премиер Бенямин Нетаняху и външният министър Ели Коен.

А пред bTV ексклузивно говори бивш офицер от армията. В предаването "Тази сутрин" той разказа как е защитил семейството си, като се е изправил с личното си оръжие срещу въоръжените бойци от „Хамас“.

„Аз съм офицер от елитен сухопътен батальон. През 2014-та година по време на операция в Ивицата Газа загубих лявото си око. На 7 октомври се събудих като цивилен гражданин. Взех си пистолета, излязох от къщата. Заедно с още един съсед – видяхме терористи, преоблечени като военен от израелската армия. Повече от час водихме битка с около 15 бойци на “Хамас”, елиминирахме няколко. Жена ми и бебето ни на 5 месеца се скриха в бункера. 32 часа жената ми беше в бункера, докато отвън се чуваха изстрели от РПР, автоматично оръжие”, разказа Гон Сусана.

Той коментира, че 20 години евреите са знаели, че „Хамас“ може да изстрелва ракети срещу тях, но не са очаквали да преживеят нещо подобно.

„63 души от нашето населено място бяха убити в леглата си. Бяха изгорени живи. Изнасилваха жени и отвлякоха наши 19 приятели – бебета, възрастни, жени“, допълни Гон Сусан.

Според него има антиизраелска пропаганда спрямо загиналите палестинци, които "Хамас" използва за живи щитове, а представя като жертви на Израел.

Какво коментираха проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом", и Николай Гълъбов от Федерация на ционистите у нас - чуйте във видеото.