Европейският лекарствен регулатор одобри използването на хапчето срещу COVID-19 на компанията "Пфайзер" за лечение на пълнолетни пациенти в риск от тежко протичане на болестта. Това става в момент, когато Европа се опитва да разшири арсенала си за борба с варианта "Омикрон" на коронавируса, предаде Ройтерс.

Одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) позволява на държавите членки на Европейския съюз да използват хапчето, след като регулаторът миналата година даде указания за спешната му употреба.

Италия, Германия и Белгия са сред малкото страни в ЕС, които са закупили това лекарство.

САЩ, Канада и Израел са сред малкото страни, които вече са дали зелена светлина на лечението с хапчето на "Пфайзер".

САЩ през декември одобриха лекарството на "Пфайзер" - "Паксловид" и подобно хапче на "Мерк" - "Молнупиравир".

Европейският лекарствен регулатор извършва оценка и на хапчето на "Мерк", но процедурата за одобрението му е по-дълга, защото компанията ревизира данните от изпитванията му през ноември и съобщи, че лекарството е доста по-слабо ефективно, отколкото се смяташе.

Тези перорални лекарства, особено това на "Пфайзер", се смятат за обещаващи нови методи за лечение, което може да се провежда у дома още с появата на симптоми на COVID-19, за да се избегне хоспитализация и летален изход.

Според компанията "Пфайзер" пациентите трябва да приемат по три хапчета два пъти дневно в продължение на пет дни.

Активната съставка - нирматрелвир, потиска протеина на вируса и по този начин му пречи да се размножава. Възможни странични ефекти са загуба на вкус, диария, високо кръвно налягане и мускулни болки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!