Центристкото движение „Република напред” на френския президент Еманюел Макрон убедително спечели първия тур на парламентарните избори в страната, съобщават световните агенции, като се позовават на предварителни данни.

Според екзитполове, цитирани от белгийската държавна телевизия Ер Те Бе Еф, партията на държавния глава има приблизително 30-32% от гласовете. На цели 10% от тях (19-20 на сто от гласовете) остават консервативните Републиканци, плътно следвани от Националния фронт (17%).

Далеч назад остават крайната левица и социалистите, които се очертава да останат далеч от властта.

Утре сутринта ще е по-ясно къде вече има избрани депутати и къде всички кандидати с над 12,5% от вота ще се явяват на балотаж.

Първите социологически проучвания показват, че и на втория тур след седмица „Република напред” ще се представи най-добре. Очакванията се социалистите да компенсират част от загубените позиции вляво, а Националния фронт да спечели в максимум пет от районите.

Така прогнозите са движението на президента Еманюел Макрон да получи от 390 до 445 места в Националното събрание от общо 577.

Представител на „Републиканците” определи резултата на партията си като „разочароващ”. Техният кандидат-президент Франсоа Фийон не стигна до балотаж в битката за Елисейския дворец и политическата сила се наложи да подкрепи набиращия популярност Еманюел Макрон. Всички очаквания бяха той да успее да пренесе личния си успех и в партийната битка.