По първоначални данни новият вариант на коронавируса, който се появи във Великобритания, може да е по-смъртоносен. Това обяви британският премиер Борис Джонсън на пресконференция в петък вечерта.

Реакциите във Великобритания са разнопосочни, но не се забелязва особена тревога или драматизъм. Научни специалисти, включително от екипа, чиито данни цитира снощи премиерът Джонсън, смятат, че изявлението му е било прибързано и изразиха изненада от него.

За тази спокойна реакция помага и фактът, че всички изследвания сочат, че и двете ваксини, които се ползват на Острова са ефективни, както към стария, така и към новия вариант на вируса. Имунизационната програма тук се развива с безпрецедентна скорост - 5,4 милиона души в Обединеното кралство са получили първата си доза от ваксината. Само за изминалото денонощие ваксина са получили 400 000 души.

Предварителните данни за повишената смъртност са на правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи, която проследява щама. Всички доказателства обаче са в начален етап.

Снимка: btvnovinite.bg

„При мъже, които са малко над 60-годишна възраст, средният риск е от 1000 заразени, за съжаление около 10 да починат от вируса. При новия вариант, от 1000 заразени, около 13-14 вероятно ще умрат", казва главният научен съветник на британското правителство сър Патрик Валанс.

Валанс допълни, че COVID-19 може би "ще остане завинаги, но ще бъде контролиран". Доказателство за това е ново изследване в Кеймбридж, което проследява как се развива вирусът при хора с лоша имунна система и как реагира на различни терапии.

„Промените се следят ежедневно. Изследването показва, че има голям оборот на вируса и той се възпроизвежда с огромни  темпове. Наистина, големите промени във вируса настъпиха, когато беше третиран с  реконвалесцентна плазма, която съдържаше различни видове антитела“, проф. Рави Гупта от Университета в Кеймбридж.

Снимка: btvnovinite.bg

В понеделник се очаква да бъдат обявени нови мерки, които да овладеят критичната ситуация с разпространението на коронавируса във Великобритания.

В петък стана ясно, че доставката на поръчаните от Европейския съюз количества от ваксината на „АстраЗенека“ ще се забави. Ваксината, изготвена в сътрудничество с Оксфордския университет, беше първата предварително поръчана от Съюза, като заявените до 400 милиона дози трябва да  покрият почти половината от населението на блока.