Надежда за стъпка напред за страната ни по пътя към Шенген. Очаква се Швеция да подкрепи страната ни при гласуването след седмица на европейско ниво.

Пълно одобрение в Стокхолм няма, но от партията на социалдемократите се очаква да осигурят мнозинство при гласуването в местния парламент. Първоначално Швеция не беше съгласна със състоянието на борбата с корупцията и организираната престъпност у нас и в Румъния.

Най-голямата партия в Швеция ще даде "зелена светлина" на страната ни за Шенген след анализ на резултатите от падането на паспортния контрол между България, Румъния и Хърватия, твърдят български евродепутати. Страната ни обаче може отново да се окаже заложник на решението на Нидерландия, която не дава своята подкрепа.

"Няма как това, че са в предизборна кампания и има натиск от определени партии и България, и Румъния да не бъдат включени да дава резултат и да им влияе върху външната политика. Аз съм уверен, че в момента, в който Холандия промени своята позиция, и Швеция, и Австрия ще променят тяхната", каза евродепутатът Андрей Новаков.

Ако обаче и този път България не влезе в Шенген, последствията ще са и за Европейския съюз.

"Те нямат водачи, фирмите им не работят добре. Както с пакета "Мобилност", затова ни държат отвън", каза евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според българските евродепутати страната ни е покрила всички изисквания за Шенген.

Окончателното гласуването се очаква след седмица, когато ще се проведе последното заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдие на ЕС.