Избраният за президент на САЩ Джо Байдън не планира ваксинирането на американците срещу COVID-19 да бъде задължително, съобщава БТА. На пресконференция Байдън каза и че не възнамерява да въведе задължително носене на маски в цялата страна. 

В същото време той припомни, че след като положи клетва като президент на 20 януари, ще призове американците да носят маска поне 100 дни след церемонията по встъпването му в длъжност.

Съединените щати са една от най-тежко засегнатата от пандемията сътрани. По последни данни на университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ са потвърдени над 14,3 млн. случая на коронавирус. Близо 280 хил. души са починали.

Байдън посочи, че очаква да положи клетва на ограничена по мащаб церемония. „Мисля, че ще видите нещо, по-близко до конгреса на Демократическата партия, а не типична церемония по встъпване в длъжност“, обобщи той, имайки предвид проведения предимно онлайн национален конгрес на демократите през лятото, на който той беше утвърден за кандидата на партията на президентските избори. 

По принцип американските президент полагат клетва на церемония на открито в присъствието на стотици хиляди хора.

Байдън спомена и „мрачния доклад“ за заетостта в Съединените щати в условията на пандемия. Той допълни, че икономическото възстановяване буксува.
Избраният за президент на САЩ прогнозира „мрачно бъдеще“, ако Конгресът не приеме незабавно закон със стимули, който да бъде последван през януари от „стотици милиарди долари“ допълнителна помощ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!