Иракската активистка Надя Мурад и лекарят Дени Мувеге от Демократична република Конго са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир, съобщават световните агенции.

Норвежкият Нобелов комитет отличи двамата за "техните усилия да се сложи край на използването на сексуално насилие като оръжие във войните и въоръжените конфликти". Муквеге и язидката Надя Мурад "ги обединява борбата за справедливост, въпреки много различния им произход", каза председателката на Нобеловия комитет Берит Рейс-Андерсен.

Мурад, която е от язидското малцинство в страната си, е била превърната в бяла робиня от „Ислямска държава”, преди да успее да избяга. „Извършителите на сексуални престъпления срещу язидски и други жени все още не са разследвани за деянията си”, посочи тя, като допълни, че над 3000 язидки са в ръцете на джихадистите и в настоящия момент.

Снимка: Reuters

Мувеге на свой ред отбеляза, че в страната му има „много малко изборна готовност и много военна готовност” преди насрочените за 23 декември първи демократични избори. През годините той е помагал на жени, изнасилени от бойци в източната част на Конго и сега призова ООН да разгласи имената на виновните.