Кандидатът за президент на френската крайна десница Марин льо Пен беше обвинена, че е откраднала вчерашната си реч, произнесена във френския град Вилпинт, от своя противник в първия тур на изборите Франсоа Фийон.

Приликата в изказванията на двамата беше посочена от канал в „Ютюб”, направен от привърженици на Фийон.

Части от речта, която Льо Пен произнесе по време на митинга във Вилпинт, повтарят почти дословно изявление на Фийон от 15 април. В него той споменава географския аспект на френските граници, възхвалява френския език и споделя възгледите си за третия т.нар. „Път на Св. Яков” на XXI в. (познат още като Пътят към Сантяго). Фийон използва и цитати от министър-председателя на Франция по времето на Първата световна война Жорж Клемансо и от писателя Андре Малро, които Льо Пен също споменава.

От Националния фронт отхвърлиха обвиненията. Заместник-председателят на партията Флориан Филипо коментира, че това е обикновен израз на съгласие към кратък пасаж в реч за Франция от страна на „кандидат, който показва, че не е сектант”, визирайки Льо Пен.

Тази неделя Марин льо Пен ще се изправи срещу центриста Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори във Франция.

Вижте във видеото приликите в речите на Марин льо Пен и Франсоа Фийон: 

Използвани са материали на БГНЕС