Семейството на американския писател и сценарист Пол Зиндел, който е носител на наградата „Пулицър”, обвини в плагиатство създателите на филма „Формата на водата”, пише в. „Гардиън”.

Лентата на Гийермо дел Торо е фаворит за тазгодишните награди „Оскар” и има 13 номинации, сред които и основната – за най-добър филм.

Според семейството на Зиндел сюжетът е явно заимстван от постановката от 1969 г.

„Гардиън” посочват, че действително в сюжета на двете истории има прилики – и в двете творби главната героиня е хигиенистка, работеща в секретна военна лаборатория. Тя се влюбва в живеещо във водата същество, но при Зиндел то е Делфин, а при Дел Торо – хуманоидна амфибия.

Върху съществото се провеждат експерименти и хигиенистката се опитва да го спаси, като го пренася в кош за пране.

Снимка: Getty Images

„От „Фокс сърчлайт” не само че не си признават плагиатството, но дори и не се обърнаха към нас за авторските права”, коментира синът на Зиндел.

От „Фокс” контрираха, като заявиха, че Гийермо дел Торо никога не е чел и не се е запознавал с произведенията на Зиндел под каквато и да било форма.

„Дел Торо има зад гърба си 25-годишна кариера с 10 художествени филма, като през цялото време е бил крайно открит”, допълват от компанията.