Бившият американски полицай Дерек Шовин, обвинен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през 2020 г., обжалва присъдата си от 22 години и половина затвор.

Това става ясно от огласени вчера съдебни документи, предаде Франс прес.

Дерек Шовин е подал апелативна жалба срещу 14 точки от присъдата, постановена на 25 юни от правосъдието в щата Минесота. Той се оплаква по-специално от това, че съдията не е разпоредил заседателите да бъдат изолирани по време на процеса.

Снимка: Getty Images

Присъдата му бе посрещната с облекчение в страната, която се страхуваше от ново нажежаване на атмосферата, ако той излезе свободен от съдебната зала.

Преди Шовин само десетина полицаи в САЩ са били наказвани със затвор за убийства, извършени при изпълнение на служебните си задължения.

На 25 май 2020 г. 44-годишният полицай Дерек решава да арестува Джордж Флойд, заподозрян, че е купил цигари с фалшива банкнота от 20 долара. Заедно с още трима колеги той го просва по корем и натиска с коляно врата му. Полицаят продължава да натиска близо десет минути въпреки хриптенето на Флойд и молбите на ужасени минувачи, дори когато пулсът на задържания става неоткриваем.

Агонията на Флойд, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвиква масови протести срещу расизма и полицейското насилие.

Шовин уверява, че е следвал общоприетите в полицията процедури за респектиране на непокорни заподозрени.