Съдебните заседатели в Манхатън гласуваха да се повдигне обвинение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп. 

Тръмп е призован да се яви пред прокурор и да се предаде. За първи път в американската история бивш или настоящ президент е с повдигнати обвинения за криминално престъпление.

Той е разследван от Окръжната прокуратура в Манхатън за плащане на подкуп на стойност 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниелс в навечерието на президентските избори през 2016 г., за да купи нейното мълчание.

Все още не са ясни обвиненията към Тръмп, но е възможно да му бъдат повдигнати повече от 20, свързани със счетоводни разпоредби и правилата за водене на предизборна кампания.

Очаква се Тръмп да се предаде във вторник. От днес полицията в Ню Йорк е в повишена готовност заради очаквани протести в защита на бившия президент. Все още се изясняват детайлите около ареста му. Експертите коментират, че Тръмп ще търси публичност.

“Ще му бъдат взети пръстови отпечатъци и ще бъде отведен в съда. Вероятно няма да му сложат белезници. Или ще му ги сложат, и това е точно това, което той иска”, каза Виноо Варгезе, адвокат по наказателни дела.

Тръмп нарече обвиненията "политически преследване".

Той е основният кандидат на републиканците за президентските избори през 2024 г., като заяви, че няма намерение да се откаже от надпреварата.

Срещу него се водят още няколко разследвания – за класифицираните документи, намерени в имението му във Флорида, за щурма на Капитолия от преди две години, както и за опитите му да манипулира изборните резултати в Джорджия на изборите през 2020 г.