Взривове отекнаха край АЕЦ „Запорожие“. Ядрени експерти и украинският президент Володимир Зеленски предупредиха за катастрофални последствия за цяла Европа, ако бъдат засегнати реакторите.

Със своите шест 1000-мегаватови реактора Запорожката АЕЦ е най-голямата в цяла Европа. Артилерийското нападение е било по учебно-производствена сграда. Опасност от радиация засега няма.

Снимка: bTV

В деветия ден на войната руските войски настъпват към столицата Киев и към ключови градове в Източна и Южна Украйна. Под руски контрол падна големият град Николаев, който се намира между превзетия вече Херсон и Одеса. Нападения се извършват и срещу Мариупол в югоизточната част на страната.

АЕЦ „Запорожие“ беше превзета от руските сили още на 28 февруари. До артилерийска стрелба от руската армия се е стигнало, след като руски патрул е бил нападнат от украински войници. Украинският президент обвини Москва в ядрен терор.

„Нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството. Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко, краят на Европа“, заяви Зеленски.

Москва обвини за инцидента и създалата се ситуация "украински саботьори".

„Обектите на централата и принадлежащата територия са под контрола на руските войски. През последните пет дни персоналът на централата продължава плановата работа по нейното функциониране и контрола на радиоактивността“, заяви говорителят на Министерството на отбраната на Русия ген. Игор Конашенков.

Международната агенция за атомна енергия предложи спешни преговори между Русия и Украйна за ситуацията в Запорожката АЕЦ и в затворената вече Чернобилска централа, които са под руски контрол.

Междувременно Владимир Путин заяви, че Русия не търси конфронтация със съседните страни.

„Ние нямаме никакви злонамерени намерения към нашите съседи и бих ги посъветвал също да не внасят напрежение в ситуацията, да не въвеждат ограничения“, заяви Путин.

През последното денонощие под руски контрол падна големият град Николаев в Южна Украйна. Киев е обкръжен от три страни, а според британски таблоиди - от началото на войната президентът Зеленски е оцелял при три опита за покушения, организирани от руски и чеченски наемници.