Каталуния е блокирана от обща стачка в знак на протест срещу полицейското насилие по време на референдума за независимост.

Над 40 синдиката и асоциации призоваха да се спре работа заради „големите нарушения на правата и свободите“.

Към стачката се присъединява градският транспорт, вкл. барселонското метро, спират 151 влака, като според местното законодателство услугите ще се изпълняват на 25% от капацитета. Летището работи.

Работа спряха и медицинските центрове, като всички планови прегледи и операции са отменени, работи само спешната помощ. В стачката се включиха още местни фирми, структури, магазини, както и футболният клуб „Барселона“.

Снимка: Reuters

Вчера местната полиция обиколи магазинчетата в Барселона, за да ги предупреди, че трябва да стачкуват, разказа специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

Снимка: Reuters

Днес различни лъчове студенти обикалят малките улички скандирайки и принуждават всеки отворен магазин да затвори.

Снимка: Reuters

Стачката е съпровождана от протести, включително пред местата, където в неделя имаше насилие, и пред представителството на гражданската гвардия в Барселона. Там демонстрантите скандираха: „Вън, окупатори“.

По телевизионните канали се излъчват любителски кадри на обсадени от граждани хотели, в които са настанени служителите на гражданската гвардия, предаде Домусчиева. Вчера обаче министерството на вътрешните работи обяви, че засега гвардията няма да напуска Барселона.

Снимка: Reuters

Предстоят още протести.

Регионалното правителство обяви, че повече от 800 души са получили медицинска помощ по време на референдума в неделя, след като на места националната полиция използва палки и гумени патрони, за да попречи на хората да гласуват.

Междувременно е планирано до края на седмицата местният парламент да одобри прокламацията за независимост, а събранието на Конгреса ще прецени какви мерки ще бъдат взети оттук нататък за откъсването на Каталуния от Испания.

Премиерът на областта Карлес Пучдемон призова Европейската комисия (ЕК) да посредничи за разговори между Мадрид и Барселона. Утре ЕК ще се занимава със сепаратистките действия в Каталуния.

Един от огромните залози на отделянето е грандиозен инфраструктурен проект – т. нар. Средиземноморския коридор – високоскоростна железница, която трябва да свърже френската граница с Гибралтар, добави Домусчиева. Проектът е готов на 63% и каталунските власти настояват той да бъде завършен. Не е ясно как ще е случи това обаче, ако не е финансиран основно от Мадрид и ЕК, добави тя.

Организацията покрай референдума и неговите последици е много добра и обмислена предварително, добави Домусчиева. Спонтанни действия няма и протестите са организирани така, че да бъдат отразени от всички медии, социалните мрежи са впрегнати в създаване на цялостно впечатление, че областта се е вдигнала на крак и на бунт. Цялото впечатление, което се създава е, че Каталуния ще се отдели.