Облекчава се достъпът на българи до някои европейски страни след разхлабване на мерките, свързани с коронавируса. Германия премахва ограниченията за пристигащите от България със сухопътен транспорт от утре.

Няма да е необходим негативен тест, удостоверение за ваксинация или за прекарана инфекция за българите, влизащи в страната с автомобил или железопътен транспорт.

При пътуване със самолет обаче, тези изисквания остават в сила. От днес Дания отмени задължителната карантина за пристигащи от България.

А от понеделник Чехия няма да изисква PCR или антигенен тест за влизащите с индивидуален транспорт от нашата страна. Остава изискването за пътуващите с влак, самолет или автобус.

Португалия отменя задължителната карантина за пристигащи от България

За пътниците, които пристигат в Португалия от България, както и от всяка друга страна-членка на Европейския съюз или асоциираните към Шенген държави, вече няма да се прилагат ограничения за разрешени само наложителни пътувания и отпада задължителна 14-дневна карантина.

Мерките остават в сила само за пристигащите от Южна Африка, Индия и Бразилия или посетили тези страни преди по-малко от 14 дни. Новите разпоредби влизат в сила на от 00 ч. на 31 май и ще се прилагат до 23:59 ч. на 14 юни 2021 г., съобщават от посолството ни в Лисабон.

Остава задължението за всички пътници, които влизат в страната по въздух, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който може да бъде изтеглен от следния линк.

Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.