Шестима граждани на Струмица с двойно македонско-българско гражданство бяха арестувани след груби обиски на домовете им. Това е станало на 2 януари - около седмица, след като екип на bTV гостува при част от тях и те разказаха как са репресирани заради българското им самосъзнание.

Лазар Младенов, председателят на Българския културен клуб в Скопие, обясни пред bTV, че представители на службите за сигурност нахлули в къщите на шестимата задържани под претекст за проверка за фалшифицирани документи. Истинската причина, според Младенов обаче, се корени в дейността, която хората извършвали – те били посредници за издаването на български документи на македонски граждани.

В един от домовете обискът е бил извършен само в присъствието на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. На всички обискирани е било временно забранено да напускат Македония.

Според председателя на Българския културен клуб един от арестуваните е бил отведен в полицейското управление на Струмица с чувал на главата. Друг бил разпитван за дейността си в продължение на 2-3 часа. Всички задържани били заплашвани да не се оплакват в българското посолство, отказали им и възможността да подадат жалби.

„Към момента всички са на свобода, но документите, иззети при обиска, са все още в полицията или в съда. Четирима от тях са дали писмени изявления до клуба, за да се реагира навреме чрез българските институции”, добави Младенов.

По думите му в изявленията си хората са написали, че поредната акция на македонските власти цели да сплаши гражданите, изразяващи българска етническа принадлежност.