Героични действия, от които трябва да се черпи вдъхновение. Така президентът на САЩ Барак Обама изрази възхищение от Ласана Батили, който помогна на евреи да се скрият при взимането на заложници в магазина за кашерни храни в Париж през януари, предаде Франс прес.

"В света се говори много за терористичните атаки срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж. Но светът трябва да помни и парижкия полицай, мюсюлманинът, който загина в опит да задържи терористите. Светът знае, че евреи бяха нападнати в супермаркет за кашерни храни в Париж. Трябва да помним служителя в този супермаркет - мюсюлманин, който скри клиенти евреи и им спаси живота. А когато го попитаха защо го е направил, той отвърна: ние сме братя", каза американският президент.

"Ние сме от различни страни, от различни култури и религии, но е важно да черпим вдъхновение от героичните действия на този скромен служител", каза американският президент пред представителите на около 60 държави, участващи в срещата.

Ласана Батили, който е набожен мюсюлманин, беше на работното си място в сутерена на супермаркета за кашерни храни при взимането на заложници от Амеди Кулибали на 9 януари, напомня Франс прес.

Чувайки изстрелите на Кулибали, младият малиец отвори вратата на охладителното помещение, прекъсна електрозахранването вътре и скри заложниците. След това успя да се измъкне от супермаркета и даде информация на полицията за случващото се в магазина. Единайсет дни след терористичните атаки той получи френско гражданство, добавя АФП.