Американският президент Барак Обама отправи поредни солени критики към кандидата за държавен глава на републиканците Мит Ромни, като заяви, че заможният му съперник ще плати данъци в размер на 1% от голямото си имане, ако бъде приложен планът, изготвен от вицепрезидента в републиканската двойка Пол Райън.

„В основата на икономическия план на моите опоненти е новото данъчно облекчение в размер на 5 трилиона долара, голяма част от което ще е в полза на богатите американци”, заяви Обама по време на предизборната си кампания в щата Ню Хемпшир.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Конгресмен Райън е изготвил план, който ще позволи на Ромни всяка година да плаща по-малко от 1% данъци, а сметката за това ще платите вие”, подчерта пред избирателите президентът.

По-рано Ромни трябваше да се защитава и срещу твърденията на демократи, че не е плащал данъци за период от 10 години. Той отхвърли информацията, подчертавайки, че е плащал най-малко по 13% на година.

Ромни обаче отново отказа да разкрие своите данъчни декларации, както демократите поискаха. От предизборния щаб на Барак Обама заявиха, че не са удовлетворени от изказването на републиканеца и повториха призивите си за огласяване на данъчните му декларации.