Американският президент Барак Обама осъди терористичните атентати в Брюксел и призова светът да се обедини срещу онези, които заплашват сигурността на хората, предадоха световните агенции.

Ние ще направим всичко възможно, за да подкрепяме нашите приятели и нашите съюзници, каза Обама в Хавана, където е на посещение. Той съобщи, че е разговарял по телефона с белгийския премиер Шарл Мишел за нападенията, изразил е солидарност с белгийския народ и е уверил Мишел, че САЩ ще направят всичко възможно, за да бъдат наказани отговорните за нападенията.

Обама е предложил на белгийския премиер американска помощ при разследването на нападенията.

Американският министър на отбраната Аштън Картър също изрази готовност за подкрепа. „Пентагонът е готов, ако е необходимо да съдейства на страните от Европа и на белгийските власти след разтърсващите атентати", заяви той.

„Ние продължаваме да следим ситуацията”, допълни министърът. Той заяви още, че никоя терористична атака не може да разклати решимостта на американските съюзници да нанесат поражение на „Ислямска държава”.

Висши американски военни и правосъдни служители са информирани за нападенията в Брюксел, а ФБР започва координация с други агенции на САЩ и с белгийските власти след взривовете, казаха днес американски представители, цитирани от Ройтерс.