Президентът на САЩ Барак Обама символично помилва пуяк по случай Деня на благодарността. Той се отбелязва в четвъртък, предаде Франс прес.

На кратка церемония при северния вход на Белия дом Обама обяви, че 17-килограмовия пуяк "Пуканка" е бил предпочетен пред конкурента си "Карамел" след организирано от Белия дом допитване по социалните мрежи Фейсбук и Туитър. "Карамел" обаче също ще бъде помилван и двата пуяка ще бъдат изпратени в Маунт Върнън, къщата на Джордж Вашингтон на около 20 км южно от столицата. Там те ще останат по време на празниците, след което ще изживеят спокойни старини в историческа ферма в източния щат Вирджиния.

Корпорацията на американските пуйковъди представят един пуяк на президента от времето на Хари Труман след Втората световна война. Едва при управлението на Джордж Буш баща през 1989 г. обаче президентите започнаха да упражняват правото си на помилване върху птицата.

Денят на благодарността е един от най-почитаните празници за американците. Той произлиза от първите години на колонизацията на САЩ през 20-те години на 17-и век, когато новопристигналите европейци според традиционните разкази са благодарили на Бога за изобилните реколти и оказаната им помощ от индианците.

За много американци този празник е единствената възможност през годината да се съберат семейно и те често пъти изминават големи разстояния за семейна вечеря с неизменно меню: пълнена пуйка, тиквена торта и царевичен хляб. Около 45 милиона пуйки няма да имат късмета на "Пуканка" и "Карамел" и ще свършат в чиниите, отбелязва Франс прес.