Американският президент Барак Обама заклейми психиатричните терапии, които целят да „поправят” хомосексуалната ориентация и желанието за смяна на пола. Това стана ясно от официално писмо от Белия дом.

Изявлението идва като резултат от онлайн петиция, подписана от около 120 000 души, в подкрепа забраната за така наречената „терапия за обръщане” при малолетни. Подобни психиатрични практики целят да помогнат на хора със хомосексуална ориентация. „Споделяме Вашите притеснения за потенциално опасните ефекти от подобна терапия върху живота и психичното здраве на LGBT обществото”, пише в официалното писмо от Белия дом. „Отдадени сме дълбоко в опазването на младите хора в нашата страна и администрацията ни подкрепя опитите за забрана на терапията за обръщане при малолетни”.

Макар подкрепата от Белия дом, много щати и организации подкрепят подобни практики. Семейният терапевт Дейвид Пикъп споделя пред New York Times: “Ние вярваме, че всяка промяна е възможна. Човек отива на терапия, защото може да се промени и защото тя наистина върши работа. Ние помагаме на хората да открият своето автентично аз.

Петицията е стартирала след самоубийството на 17 годишната транссексуална Леела Алкорн през декември 2014 година.