Президентът Барак Обама планира да извърши реформа в имиграционната политика на САЩ чрез президентски указ, с който ще предпази от депортиране около 5 милиона имигранти без документи, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Вестникът се позовава на служители от администрацията, запознати непосредствено с намерението на президента. Те са казали, че указът може да бъде обявен идната седмица. Реформата на Обама ще позволи на родителите на деца, които са американски граждани или са законно пребиваващи, да получат разрешителни за работа и да останат в САЩ.

Планът на Обама предвижда да бъдат предоставени по-големи възможности за имигрантите с умения в областта на високите технологии. Имигранти без документи със семейни връзки в САЩ и без криминални досиета няма да бъдат приоритет за депортиране в сравнение с онези, които са с криминални провинения или са смятани за рискови за сигурността.

Републиканците, които ще имат мнозинство в Конгреса от януари, предупреждават Обама да не предприема едностранни действия по проблема с имиграцията. Президентът уведоми лидерите им миналата седмица, че ще прибегне до изпълнителните си правомощия, за да облекчи някои от ограниченията за имигрантите без документи, тъй като представителите на Републиканската партия в долната камара отказаха да придвижат законите за имиграцията.