Силна, благоденстваща и обединена Европа е добра не само за европейските народи, но и за САЩ и за целия свят. Това заяви американският президент Барак Обама на среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, съобщават световните агенции.

Американският президент изтъкна и значението на НАТО и на трансатлантическите отношения за общата сигурност и просперитет. Той каза, че смята за особено важна приемствеността в отношенията на САЩ с НАТО при прехода на властта от демократите към републиканците.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп в кампанията си нееднократно изтъква, че европейските страни трябва да увеличат приноса си в отбраната на НАТО, като заплаши, че в противен случай САЩ може да намалят участието си в Алианса.

Само с икономии не става

Барак Обама заяви, че само мерките за икономии не могат да донесат просперитет на гръцкия народ и ще са нужни още облекчаване на дълга и други стратегии, предаде АП.

Обама изтъкна, че реформите, предприети от гръцкото правителство, не са били лесни, но са били необходими и ще направят икономиката на страната по-конкурентна в дългосрочен план.

Президентът на САЩ говори преди среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Барак Обама пристигна в Атина в рамките на последното си пътуване в Европа преди приключването на неговия мандат в Белия дом. Той изтъкна, че за него е важно да посети родното място на демокрацията.