Президентът на САЩ Барак Обама, който се стреми да убеди в полезността на сделката за иранската ядрена програма скептични американски законодатели и обществеността в САЩ, заяви, че това споразумение е историческа възможност за стремеж към по-безопасен свят, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"С това споразумение имаме възможността да решим по мирен път една голяма заплаха за регионалната и международната сигурност", каза Обама на пресконференция в Белия дом.
Американският президент заяви, че без това споразумение е щяло да има риск от повече боеве в Близкия изток и че други страни в региона са щели да продължат да развиват своите ядрени програми в най-нестабилния регион в света, отбелязва Ройтерс.

"Тази договореност затваря всички пътища на Иран към създаването на ядрено оръжие и позволява да се избегне ядрената надпревара в Близкия изток", посочи президентът на САЩ.

Обама нарече „историческа” датата 14 юли, когато бе сключено споразумението за ядрената програма на Иран във Виена и увери, че е готов да работи с Конгреса на САЩ, за да го убеди в необходимостта да се подкрепи това споразумение. "Очаквам сериозни дебати", каза той.

Имаше ли по-добър вариант

Постигнатото с Иран ядрено споразумение нямаше алтернатива, доколкото никой не предложи никакви други приемливи варианти за действие, заяви Обама, цитиран от ТАСС.
Никой от противниците на това споразумение, включително израелският премиер Бенямин Нетаняху и членовете на Конгреса, "не предложи нищо по-добро", каза той.

"Съветвам всички тях внимателно да прочетат споразумението преди да го критикуват и ако все още са убедени, че това е лоша сделка, нека обяснят гледната си точка и да предложат нещо по-добро", каза президентът на САЩ.

Обама каза, че не очаква републиканците в Конгреса да застанат зад споразумението за иранската ядрена програма, но че ако конгресмените гласуват въз основа на фактите, повечето от тях би трябвало да го подкрепят, предаде Ройтерс.
"Не залагам на това Републиканската партия да се обедини зад това споразумение. Очаквам обаче дебатите да се опират на факти, а не на спекулация или грешна информация", заяви Обама.

Той изтъкна, че ако САЩ не използват тази възможност, те ще бъдат сурово осъдени от бъдещите поколения. Обама по-рано заяви, че ще наложи вето на всеки опит да се блокира ядреното споразумение с Иран.

Разногласията остават

Обама същевременно отбеляза, че ядреното споразумение с Иран не слага край на съществуващи проблеми между Вашингтон и Техеран, отбелязва Франс прес.

"Дори с това споразумение ще продължим да имаме дълбоки разногласия с Иран", подчерта Обама и спомена подкрепата на Иран за тероризма и действията му за дестабилизиране на част от Близкия изток.

Той обясни, че главната цел на ядреното споразумение не е да реши множеството разногласия с Иран, а "да реши конкретен проблем, а именно да им се попречи да изработят (ядрена) бомба".

"Продължаваме обаче да имаме проблеми с иранската подкрепа за тероризма и финансирането му на съюзници като движението Хизбула, което заплашва Израел и региона. Контактите ще продължат да са ограничени. Дали ще се опитаме да ги насърчим да поемат по по-конструктивен път? Разбира се. Но не разчитаме на това", заяви президентът на САЩ.