Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с демократичния лидер на Мианмар Аун Сан Су Чжи. Това стана по време на историческото си посещение в Янгон, чиято цел е да окуражи политическите реформи в страната.

Държавният глава проведе разговори с Нобеловата лауреатка в имението, където бе поставена под домашен арест в продължение на години.

По-рано Обама бе посрещнат от ентусиазирано множество по улиците на Янгон. Където стотици хора размахваха американци знамена. Президентът на САЩ заяви, че идва, за да протегне "приятелска ръка" и че реформите в Мианмап могат да разкрият "невероятния потенциал на тази красива страна".

САЩ все още официално наричат страната Бирма, както тя се казваше преди хунтата, която а управляваше, да смени името й. Сега обаче американски служители, а вече и Обама, не държат толкова да използват старото име, отбелязват световните агенции.

Това е първото посещение на действащ президент на САЩ в доскоро изолираната държава от Югоизточна Азия. Визитата му там е едва 6-часова, след което Обама се прехвърля в Камбоджа за среща на върха на страните от Източна Азия.

Мианмар бе управлявана в продължение на половин век от военна хунта, която предаде миналата година властта на близко до нея цивилно правителство, започнало курс на реформи.

В отговор САЩ и редица други западни държави започнаха политика на възстановяване на връзките с азиатската страна. Някои правозащитни групи обаче разкритикуваха посещението на Обама като преждевременно, предвид факта, че в Мианмар все още има политически затворници и наскоро се стигна до поредните смъртоносни сблъсъци на етническа и религиозна основа.