Германия няма да налива пари в бездънна каца, а търпението й спрямо Гърция се изчерпва, заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих пред в. "Лайпцигер фолксцайтунг".

Фридрих заяви, че Германия, най-голямата икономика на Европа и най-голям кредитор на Гърция, е доволна да съдейства на балканската държава да си помогне сама, но очаква от нея да спазва ангажиментите си.

"Не искаме да наливаме пари в бездънна каца," заяви пред вестника министърът.

"Всеки, който иска да види помощ и солидарност от наша страна, трябва да приеме, че очакваме от тази страна определена сериозност и благоразумие," добави Фридрих, който през февруари стана първият германски министър, открито призовал страната да напусне еврозоната.

Макар че забележката изглежда има за цел да му спечели симпатиите на германците, чието притеснение около ситуацията в Гърция все повече нараства, Фридрих вероятно ще отвори стара рана на Атина. През февруари германският министър на финансите Волфганг Шойбле също нарече Гърция "бездънна каца", но след острите реакции в Атина оттогава се въздържа от това определение.