Москва се е намесила в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. Това е една от констатациите на безпрецедентен доклад за руското влияние, публикуван днес във Великобритания.

Докладът от 55 страници, представен днес от Комитета за разузнаване и сигурност на английския парламент, пусна "духа от бутилката" и за първи път официално потвърди намесата на Русия във вътрешните работи на Великобритания.

В доклада се казва, че руското влияние е „новото нормално“ и обвинява няколко поредни британски правителства, че следват политика на ,,отворени обятия" към руски олигарси.

Посочват се и конкретни примери, че в руски телевизионни програми за чужбина подчертано са преобладавали истории в полза на Брекзит, а в „Туитър“ са „използвани ботове и тролове“.

Когато обаче комисията е поискала писмени доказателства от контраразузнавателната служба MI5, в началото са предоставени само шест реда текст, което доказвало неглижирането на проблема.

Докладът предизвика вълна от обвинения за това, че правителството и службите не си вършат работата, стигайки и до твърдения, че това е направено нарочно заради политическия интерес на управляващите.

Москва реагира мигновено, отричайки напълно твърденията на доклада. Това само допълнително влоши отношенията между двете страни, които се определят като „ледени“.

А кризата се задълбочи от обвиненията на „Даунинг стрийт“ към Кремъл както за намеса на „руски елементи“ в кампанията за изборите миналата година, така и за кибератаки с цел кражба на информация за създадена успешна британска ваксина срещу коронавируса.

Това не е и първо спречкване между двете страни. Повод за скандал между Лондон и Москва стана и случая с натравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.