В периода преди решаващия референдум за излизане от Европейския съюз през 2016 г. британското правителство не е направило нищо, за да контрира опитите за влияние върху обществените нагласи от страна на Русия. Това обявиха от Комитета за разузнаване и сигурност в парламента в Лондон след дългоочакваното публикуване на разследването за евентуални опити на Кремъл да се меси в политиката на Острова.

Имало ли е обаче пряка руска намеса? Според парламентарната комисия при гласуване с хартиени бюлетини това е малко вероятно, но манипулирането на вота може да стане и чрез разпространяването на невярна информация. „Трябва да бъдат зададени сериозни въпроси“ и заради поведението на властите, които „активно избягвали“ да проучат руската заплаха в навечерието на референдума.

Британското правителство реагира веднага с позиция: „Не сме видели никакви доказателства за успешна намеса в референдума за ЕС. Анализ със задна дата на референдума не е необходим“.

Москва отрича да е оказвала влияние върху изборния процес в която и да е външна държава и обяснява обвиненията срещу себе си с „антируска истерия“, отбелязва „Ройтерс“.

Какво съдържа докладът?

В документа Русия е описана като враждебна сила, която представлява значителна заплаха за Великобритания и Запада на множество фронтове – от шпионажа, кибератаките и изборните манипулации до прането на мръсни пари. Според доклада е имало информация от открити източници, че Москва е искала да повлияе на кампанията за Брекзит, но правителството не е предприело мерки за евентуално разкриване на подобен тип намеса.

„Има достоверен коментар от открити източници, че Русия е провеждала кампании за повлияване на общественото мнение по време на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.“, отбелязват авторите на доклада. Публичната му част е значително цензурирана, като от нея се разбира, че е имало и допитвания до службите, сред които – и МИ5.

На пресконференция Кевин Джоунс от комисията критикува премиера Борис Джонсън за това, че в продължение на близо година не е подписал доклада без основателна причина за отлагане. Забавянето на публикацията и неяснотите около съдържанието ѝ е дало възможност за спекулация преди изборите в Обединеното кралство, коментира той.

Ситуацията беше сравнения с тази със САЩ през 2016 г. Тогава обвиненията за руска намеса в президентските избори са били разследвани веднага след вота и обобщение на резултатите е било публикувано за широката публика в рамките на 2 месеца.

Обект на критика бяха и социалните мрежи, които, според анализаторите, не успели да се справят с контрирането на дезинформацията, циркулираща в платформите им.