Поне са 40 загиналите след новото мощно земетресение в Непал. Над 1200 са ранените. Трусът взе най-малко 17 жертви и в Индия. Българските власти нямат информация за пострадали българи.

„Движението по улиците е спряно. Земята се тресе и в този момент, усещането е все едно си на лодка”, разказаха очевидци.

Трусът се случи едва 2 седмици след първото разрушително земетресение, което отне живота на над 8000 души. Той беше със сила 7,3 по скала на Рихтер.

Снимка: bTV

Земетресението е регистрирано на около 80 километра под връх Еверест, западно от град Намче Базар. Дълбочина му е от 15 километра.

Нов страх и шок

След първоначалния шок от преди две седмици, новият трус предизвика паника в и без това неспокойния Непал.

Трусът продължил около 25 секунди. Последва и серия силни вторични трусове.

„Току-що усетихме още един трус. Не толкова силен, колкото първия, но може да видите как този човек там бяга, за да спаси семейството си. Хората са в шок”, разказа Пол Ангелеску, журналист от Румъния, който в момента е в Катманду.

Маеш Шреща незабавно се свързал с българите, които познава в Катманду – всички те са добре. „То беше много яко. Имаше много хора на улицата и мотори спряха, коли, продължи 30 секунди, но много силно. Много има разрушени. И в Катманду също големите сгради и такива с колони са паднали много”, разказа той пред bTV.

Дипломатическите ни мисии в Непал и Индия са в постоянен контакт с местните власти.

„Не разполагаме с официална информация за пострадали българи по време на земетресението. И също така информация получих почти същата и от председателя на българо-непалската търговска камара, който също съобщи за жертви, за разрушения и сподели, че не разполага с информация за пострадали българи”, обясни посланикът на България в Индия Петко Дойков.

От външното ни министерство призовават всеки, който има информация за бедстващи или българи в неизвестност в Непал да се свържат незабавно със Ситуационния център към министерството.

Свързани земетресения

Земетресението от 25 април и днешното са свързани, твърдят сеизмолози. Хималаите се намират на разломната линия между Евразийската и индийската тектонски плочи. Това обяснява защо там се е формирал най-високият връх в света, но и защо районът продължава да е силно земетръсен.

Поредица от вторични трусове са усетени в района на земетресението. Поне 6. Те са били със сила над 5. Най-силният от тях е бил 6,3 по скалата на Рихтер.

Годишно по света стават около 10 силни земетресения - 7 или 8 по скалата на Рихтер. За миналата година са станали 11 земетресение със сила над 7 и едно със сила над 8.

Снимка: bTV

От началото на 2015 г. досега са регистрирани 7 земетресения със сила над 7 и две от тях са в Непал.

Макар между първото земетресение от 7,8 и сегашното - със сила 7,3 разликата да не е голяма, все пак днешното е усетено в пъти по-слабо, тъй като скалата е логаритмична, т.е. то е било силно, но разрушителната му сила не е чак толкова голяма в сравнение с предишното.

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Непал ще се люлее поне още 3 години след мощното земетресение
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал